Sektör ve İş İmkanları

Basım Teknolojileri; başta Basım Sektörü olmak üzere, yayıncılık ve ambalaj gibi sektörlerde oldukça fazla kullanılmaktadır. Bu nedenle bölüm mezunlarının iş imkanları oldukça geniştir.

Sanayi çeşitli sektörel sivil toplum kuruluşları etrafında örgütlenmiştir. Bunlardan bazıları; Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD), Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği (KASAD), Etiket Sanayicileri Derneği (ESD), Basım Sanayi Eğitim Vakfı (BASEV), Grafikerler Meslek Kuruluşu (GMK), Basım Mensupları derneği (BASMEN), İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) Basım Yayın Meslek Komitesi, İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) Basım Yayın, Kağıt ve Kağıt Ambalaj Sanayi Meslek Komitesi’dir.

Firmaların eğitimli insan kaynağı ihtiyacı oldukça fazladır. Öğretim üyelerinin basım Sektörü ve sektörel sivil toplum kurulşları ile kurdukları güçlü ilişkiler sonucu firmalar insan kaynakları ihtiyaçlarını bölüme iletmektedirler ve bölüm iş bulma konusunda mezunlarına yardımcı olmaktadır.

Mezunlarımız Hangi İşlerde Çalışırlar?

Basım işletmelerine gelen işlerin neredeyse tamamı acil olarak yapılması istenir, bu nedenle standart mesai saatlerinin biraz dışında çalışma gerektirir. Mesleğinde iyi olmak isteyen herkesin öncelikle işe üretimden başlaması gerekir. Üretimi iyi bilmeyen kimse daha yüksek kademelerde başarılı olamaz. Basım işletmelerinin büyük bir kısmı Istanbul’un Avrupa yakasında Levent, Topkapı, İkitelli civarında bulunmaktadır. Nispeten daha az sayıda firma Istanbul’un Anadolu yakasında bulunmaktadır. Türkiye genelinde Istanbul’dan sonra Ankara  İzmir ve Gaziantep en çok basım ve ambalaj işletmesinin bulunduğu illerimizdir.

Mezunlarımız üretimde baskı hazırlık, baskı ve baskı sonrası bölümlerde, üretim birimlerinde orta kademe yönetici veya vardiya amiri olarak çalışabilmektedirler. Basım işletmelerinde üretimi destekleyen üretim planlama, kalite kontrol, satış – pazarlama gibi bölümlerde çalışacakların genelde kısa bir süre de olsa üretim tecrübesinin olması faydalı olmaktadır. Basım işletmelerinde açılmış olan bu yeni bölümler üniversitelerin Basım Teknolojileri eğitimi veren bölüm mezunları için üretimde çalışma imkanlarının yanında yeni bir iş sahası olmuştur. Mezunlarımız Basım Sektörü’ne hammadde ve makine tedarik eden yerli ve yabancı firmalarda da satış bölümünde çalışmaktadırlar. Büyük firmaların satınalma bölümlerinde Basılı Ürün Satın Alma Uzmanı olarak da çalışmak mümkündür. Meslekte orta ve üst düzey yönetici olmanın en önemli şartı yönetici özelliklerinin yanında üretim tecrübesinin olmasıdır.

Basım işletmelerinde kullanılan makine, malzeme ve teknolojinin büyük bölümü yurt dışından ithal edilmektedir. Bu nedenle mesleğinde iyi olmak, gelişen son teknolojiyi yakından takip ederek aranan eleman olabilmek için bu mesleği seçecek kişilerin yabancı dil bilmeleri çok önemlidir, sektörün yabancı dil bilen eğitimli insan gücüne ihtiyacı çok fazladır. 

Mezunlarımızın Çalıştığı Bazı Firmalar

Bilnet Matbaası

Dereli Grafik

Dizayn Etiket

Doğan Baskı Merkezi

Doğan Ofset

Dyo Matbaa Mürekkepleri

Ekol Ofset

Elif Plastik

Heidelberg Türkiye

Korozo Ambalaj 

Print Center

Sinangin Ambalaj

Sümer Plastik

Umur Basım ve Kırtasiye A.Ş.


Bu sayfa Basım Teknolojileri Bölümü tarafından en son 20.11.2022 18:31:07 tarihinde güncellenmiştir.

Basım Teknolojileri Bölümü

HIZLI ERİŞİM