Kağıdın Yolculuğu ve Kariyer Fırsatları

 

Kağıdın Yolcuğu ve Kariyer Fırsatları

Marmara Üniversitesi, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Basım Teknolojileri Kulübü tarafından düzenlenen  "Kâğıt Eğitimi" ve "Basım Sektörünün Öğrencilerden Beklentileri" konulu seminer, 9 Mart 2016'da Marmara Üniversitesinin Göztepe Yerleşkesi/ Teknoloji Eğitim Fakültesi Konferans salonunda başarılı bir program çerçevesinde yapıldı.

Basım Teknolojileri Kulübü tarafından, Basım Teknolojileri ile Basım ve Yayın Teknolojileri öğrencilerinin sahip oldukları teorik bilgileri pratik bilgilerle pekiştirmek ve öğrencileri sektörün şartlarına hazırlamak amacıyla düzenlenen panelin moderatörlüğünü Dr. Doğan Tutak yaptı. Düzenlenen panele UPM-Kymmene Ltd. Şirketi Satış Müdürü Mert Ecer, İnovenya Dönüşüm ve Danışmanlık Şirketi Kurucu Ortakları Dilek Koyuncu ve Pınar Orhan katıldı. Konuşmacıların kendi hayat hikâyelerinden kesitler sundukları ve zaman zaman esprileriyle öğrencileri motive ettikleri panelde, kişisel gelişimin önemine dikkat çekildi.

            Panelin ilk bölümünde UPM-Kymmene Ltd. şirketi Satış Müdürü Mert Ecer, kâğıdın tarihçesi, selüloz ve kağıt üretimi ve kâğıt teknik özellikleri ile ilgili temel bilgilerden derlediği sunumuyla panele katılanları bilgilendirdi. Ecer, öğrencilerle UPM şirketine ilişkin bazı bilgileri paylaşarak sunumuna başladı. Ecer'in verdiği bilgilere göre UPM, 21 bin çalışanı bulunan bir endüstri şirketidir. Şirketin kâğıt üretimi dışında da sürdürdüğü faaliyetler mevcut olmakla birlikte şirket, toplam gelirinin %60’ını kâğıt satışından elde etmektedir. Bu rakam ise yaklaşık olarak 11,5 milyon ton kağıda eşittir. Çevreci bir bakış açısıyla faaliyet gösteren şirket, kâğıt için gerekli hammaddeleri kendi kaynakları ile tam bir geri dönüşüm sağlayarak, kullandığı su kaynaklarını da geri dönüştürerek sürdürülebilir kılmaktadır. Şirket fabrikalarında da bu koşullara uygun bir üretim ağı mevcuttur.  UPM şirketinin kâğıt bölümü Asya ve ENA olarak iki ana guruba ayrılmıştır. Türkiye’nin de içinde bulunduğu ENA (Avrupa ve Kuzey Amerika) 2013’te 10 milyon tonu aşan bir kâğıt satışı gerçekleştirmiştir. Ağaçtan elde edilen selülozdan nihai tabaka kâğıtlara uzanan sürecin anlatıldığı panelin ilk bölümü sunulan bu bilgilerle tamamlanmış oldu.

            Panelin ikinci yarısında, İnovenya Dönüşüm ve Danışmanlık Şirketi Kurucu Ortağı Dilek Koyuncu ve Pınar Orhan "Basım Sektörünün Öğrencilerden Beklentileri" başlığı adı altında etkili özgeçmiş hazırlama ve mülakat teknikleri, iş başvurusu sırasında nasıl davranılması gerektiği, mesleki ve teknik bilginin iş yaşamında uygulanabilir olması ve önemi, sektörde matbaa eğitimi almış mezunların yeri, sosyal medya kullanımında dikkat edilmesi gerekenler, yabancı dilin önemi konuları hakkında ayrıntılı bilgiler verdiler. Öğrencilere kariyer planlama hakkında önemli tavsiyelerin verildiği panelde konuşmacılar iş müracaatları sırasında kullanacakları özgeçmişlerini 1. ve 2. sınıftan itibaren hazırlamaları gerektiğini ifade ederken, eğitim-öğretim sonrasında karşılaşılacak iş bulma süreci ile ilgili de çeşitli tecrübelerini paylaştılar.

            Soru-cevap şeklinde devam eden program, konuşmacılara verdikleri katkıları nedeniyle Prof. Dr. Mehmet Oktav, Doç. Dr. Türkün Şahinbaşkan ve Yrd. Doç. Dr. Şükrü Cem Özhakhun tarafından takdim edilen teşekkür plaketlerinin ardından sona erdi.


Bu sayfa Basım Teknolojileri Bölümü tarafından en son 22.12.2021 21:10:04 tarihinde güncellenmiştir.

Basım Teknolojileri Bölümü

HIZLI ERİŞİM